Rajka község honlapja

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Rajka község honlapja

Nyári programok Rajkán: 20 éves gálaműsor

 

Állásajánlatok

A község Önkormányzata pályázatot írt ki jegyző, művelődésszervező, építésügyi előadó és Községüzemeltető Kft. ügyvezető állások betöltésére.

A részletes pályázati kiírások az Állásajánlatok menüpont alatt találhatók.

 

20 év énekelve, táncolva

?Egy élet e tánc, melyben lélek a dal."
(Arany János)

20 év énekelve, táncolva

Az idén két művészettel foglalkozó csoport ? a Rajka Egyházközség Kórusa és a Ragendorf Német Nemzetiségi Táncegyüttes ? is fennállása 20. évfordulóját ünnepli Rajkán. Ebből az alkalomból 2011. július 2-án 17 órai kezdettel közös jubileumi műsorral várnak minden kedves érdeklődőt a rajkai Szent Márton katolikus templom melletti színpadnál.

A templomban az 50-es évektől folyamatosan működött egy kis csoport Holzmann Antal majd később Schmauzer István vezetésével, amely évről évre húsvétkor Passiót szokott énekelni. 1991-ben, amikor Vitéz István plébános úr Aranymiséjére készült, felkérte Puszter János kántortanítót, zenekarvezetőt, hogy egy D-moll misét tanítson be erre az alkalomra. Ennek eredményeként a misén már kb. 40 fő énekelt zenekar kíséretében. A munka azonban nem fejeződött be ezzel. A templomi kórus megmaradt, új tagokkal bővült, s lelkes vezetője Takácsné Pollák Rita lett. Elsődleges céljuk, amely összefogja a mai napig a csoportot, hogy a templomi ünnepeket színvonalasabbá, szebbé tegyék. Sok meghívásnak tettek eleget a környező településeken és Ausztriában is. A kórus életének legvirágzóbb időszaka a 90-es évek voltak, amikor Rongits László - akkori iskolaigazgató - rendszeres koncerteket szervezett évente 2-3 alkalommal a rajkai templomban. A nívós rendezvényeken a helyiek vendégül látták Czigány Györgyöt, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Kórusát, a Camerata Sumynona és a Halmos László Énekegyüttest, a hegyeshalmi Erkel Ferenc Vegyeskart, a dunabogdányi Szent Cecília Kórust stb. 2003-ban a III. Regionális Egyházzenei Kórustalálkozón Arany minősítéssel ismerték el munkájukat. 2006-tól a kórus irányítását Mayer Gizella látja el nagy odaadással. Bár az alapító tagok közül már sokan nem élnek, mégis nagy öröm, hogy a kórus 20 éven át meg tudott maradni a közösséget szolgálva, szebbé téve nemcsak az ünnepeket, de a hétköznapokat is.

Rajkán évtizedekre visszanyúló hagyománya van a hagyomány ápolásának, és kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig működött a községben aktív néptánccsoport. Műsorukat a magyarság táncain kívül mindig színesítette 1-1 magyarországi német tánc is, hiszen Rajka ? Ragendorf lakosainak jó része eredetileg német volt.
1991-ben szülői kezdeményezésre létrejött egy német gyermektáncegyüttes. Vezetője az akkor friss diplomásként a községbe kerülő Kalmárné Koszonits Klára pedagógus lett, aki azóta is összefogja a csoportot. Az első táncpróbán több mint 40 gyermek és szülő jelent meg, s a Ragendorf Német Nemzetiségi Gyermektáncegyüttes nevet választották maguknak, ezzel is jelezve kötődésüket a községhez és a helyi német hagyományokhoz. Céljuk azóta is, hogy megőrizzék, továbbadják és bemutassák a még fellelhető és élő nemzetiségi hagyományokat, dalokat, táncokat.
A csoport 1996-tól egyesületként működik, s először óvodás és általános iskolás korú tagjai voltak. De ahogy az évek teltek, a gyerekek megnőttek, s mára már egy középiskolásokból és fiatal felnőttekből álló kis mag is kialakult, s van olyan régi táncos is, aki már a saját gyermekét kíséri a táncpróbákra. Fennállásuk 10. évfordulóján a III. Országos Német Gyermektáncfesztivál döntőjében a Vásárhelyi László által vezetett zsűri kiemelt különdíjjal jutalmazta őket. Az elmúlt két évtizedben számtalan fellépésük volt nemcsak a megyében, de Ausztriában és Szlovákiában is. Rendszeres szereplői voltak a mosonmagyaróvári Katica-fesztiváloknak, s ennek keretében többször vendégül láttak hazai és külföldi tánccsoportokat is a községben. Egerszegi Imre és a Rozmaring Táncegyüttes segítségével szüreti felvonulások, bálok résztvevői. 2011 augusztusában rendezik 15. ingyenes tánctáborukat. Talán nincs is olyan rajkai család, akinek gyermekei, unokái révén ne lenne valamilyen kapcsolata a tánccsoporttal.

 

Hősök napja

 

Sportpálya karbantartási munkák

A sportpálya fűpótlási munkálatainak előkészítésére várjuk a sportbarátokat

2011. május 27-én pénteken 17 órakor

a focipályára!

Talicskát, lapátot, gereblyét hozzanak magukkal a segíteni szándékozók!

 

 


66. oldal / 72

Elektronikus ügyintézés

Rajka TV

Közbiztonság

Közbiztonsággal kapcsolatos leírások, felhívások

Segélykérő telefonszámok:
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Rendőrség: 107

Körzeti rendőrségi megbízott:
Kalinkó József

Tel: 0670/3727308
Fogadóóra:
minden hó páros szerda 15:00-16:00,
KMB Iroda, Szent István út 18.

Közelgő eseményeink

Partnerség

Kép

p1080383_1.jpg

Kapcsolat

Számláló

Tartalom találatai : 9271152

Archívum

Megjelenítés